King Lear, écht wel voor jongeren

 In Blogs, Geen categorie, Voor & door jongeren

Na een lange en vermoeiende dag zit ik om half acht in de schouwburg. Vanaf de achterste rij kan ik de rest van de zaal goed zien. Hij is gevuld met grijze haren. Tussen de glinsterende kruinen zie ik af en toe een jong iemand, maar ze zijn met weinig. King Lear gaat beginnen.

Kalme chaos
De voorstelling begint met een stem die een lied zingt met een specifiek geluid dat ik niet kan omschrijven (geen enkel synoniem van mooi dekte de lading). Zoals vaker bij lang durende stukken, is de eerste helft erg vertellend en wordt het verhaal goed neergezet. In de tweede helft sleuren de spelers je mee in een soort rustgevende chaos. Ik heb wel 100 verschillende emoties tegelijkertijd gevoeld en juist daardoor voelde ik me heel kalm.

Waanzinnig spel
Over de spelers gesproken, deze zijn waanzinnig. Dirk Roofthooft, die Edgar speelt, steekt net boven de rest uit vanwege zijn fantastische rol en hoe hij zijn personage neerzet, maar allemaal spelen ze hun rol alsof ze hem al hun hele leven spelen. Op het toneel staat een sober decor en het licht kan net zo omschreven worden. Juist hierdoor komen de spelers nog meer tot hun recht en vullen ze het toneel. Het is geen “sit back and relax” voorstelling, het is en blijft wel Shakespeare natuurlijk. Maar wel Shakespeare in 2018 met hier en daar een goed geplaatste, droge grap. De voorstelling zit vol met met prachtige geluiden en prachtige stemmen die je bijna kan voelen. Van zang en muziek tot de effecten die Wilfried de Jong maakt met enkel zijn stem, het is allemaal even aangrijpend.

Nog voordat de spelers hun eerste buiging kunnen maken, staat het publiek overeind.
De spelers komen nog 4 keer terug voor een buiging onder een applaus dat ik nog niet vaak zó luid heb gehoord. Ik gok dat veel van de grijze haren de volgende dag alle diepe betekenissen van de voorstelling zullen bespreken, meer dan regisseur Servé Hermans misschien bedoeld had. Want dit is goed theater, JUIST ook voor jongeren.

Theater dat je serieus neemt, zonder te doen alsof je alles al moet weten
Shakespeare past in ieder tijdsperk, ook in die van ons. Jong en oud kan genieten van Shakespeares verhalen, want alhoewel Koning Willem Alexander niet drie dochters heeft aan wie hij zijn nalatenschap probeert te verdelen, alle vormen van menselijkheid in deze voorstelling kunnen wij herkennen in het dagelijkse leven ook. En wij misschien nog wel meer, wij jongeren die nog proberen te ontdekken wie we zijn, wat we willen en hoe je in een gestoorde wereld niet zelf gek wordt. Het is theater dat je serieus neemt, zonder te doen alsof je alles al moet weten.
King Lear is simpelweg indrukwekkend, mooi, en tja, gewoon gaaf. Dit is, vind ik, hoe echt goed klassiek theater van nu eruit moet zien. Zorg alleen wel dat je -unlike me- uitgerust bent wanneer je naar King Lear gaat kijken, dan geniet je er nog meer van.

King Lear speelt donderdag 15 en vrijdag 16 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Voor beiden dagen zijn nog maar een paar stoelen vrij dus wees er snel bij (en maak dat publiek iets minder grijs!!!!).

Door: Flo van Dam

Recent Posts

Start typing and press Enter to search