LGBTea Time #1 – Superball 2018

 In Blogs, Voor & door jongeren

door Jules Galetta

“Is dat nou een man of een vrouw?” hoor ik mensen wel eens zeggen die niet bekend zijn met Drag Queens. In Amerika zijn er talloze mensen die aan Drag doen, maar in Nederland is dit begrip nog wat meer in opkomst. Waarom wordt een man in vrouwen kleding vaak als vreemd gezien, en andersom niet?

Heels of steel

In de rij om binnen te komen was de sfeer al zoals ik hem gewend ben, lekker extravagant en maling aan hokjes en gendernormen. Aan mijn linker kant kon ik meekijken en luisteren naar een Amsterdamse Drag Queen met een grote zwarte snor, die interviews stond af te nemen. Nog geen minuut later keek ze me aan en pakte me mij de hand. Zo, hop, voor de camera! Na een kort praatje over wat deze dag zo bijzonder maakt voor mij en wat ik hier kom doen, baande ik verwachtingsvol mijn weg naar binnen, en trof daar een enorme catwalk en mensen in pálen van hakken aan..

Het was 7 juli, afgelopen zomer, en ik mocht aanwezig zijn bij de vierde editie van het grootste Drag toernooi van heel Europa, genaamd “Superball”. Op zo’n evenement strijden tien (inter)nationale Drag houses, ofwel drag families, tegen elkaar om de titel “House of Superball 2018” te winnen. Ze werken maandenlang aan groepsacts die bestaan uit een dance-off ronde, playback (ook wel lip-sync battle genoemd), en een catwalk ronde met eigen in elkaar geschroefde outfits. Elk drag house werd eerst geïntroduceerd met een eigen gemaakte short film, in de stijl van hun drag .

Beauty-iconen in de jury
Naast de catwalk bevond zich een zithoek voor de juryleden van deze jaarlijkse wedstrijd, die ook dit keer weer bestond uit een aantal beauty-iconen, zoals onder anderen Nikkietutorials (make-up guru, bekend van Youtube) en Valentijn de Hingh (model). Met een stem kaart mocht je ook als publiek stemmen op je favoriete groep, wat ik een mooi concept vind aangezien ik iemand ben die graag zijn mening wil laten horen!

Buiten de drag houses om, zit zo’n avond vol met andere performing art acts. Zo zijn er veel statement speeches, over veel besproken onderwerpen in de media met betrekking tot de LGBT-community. En voor de nachtuilen onder ons is er na het altijd een gratis afterparty tot in de late uurtjes.

Trans Lives Matter

Wat mij het meest is bijgebleven, is de “Trans lives matter” walk op het podium. Waarin Valentijn samen met andere transvrouwen in prachtige jurken over de catwalk liep.
Als transman zijnde voelde ik me trots dat ik dit van zo dicht bij heb mogen bewonderen, en dat ik deel uit mag maken van een community met mensen die altijd voor elkaar opkomen en steun bieden.

Op 11 mei 2019 zal de vijfde editie van “Superball” plaatsvinden in Paradiso, Amsterdam. In mijn geval zeker voor herhaling vatbaar!
Mocht je alvast een kijkje willen nemen naar een aantal van de acts, films, en outfits, dan staan deze allemaal voor je klaar in video-en foto vorm op de facebook pagina van Superball! https://www.facebook.com/superballshowdown/

Recent Posts

Start typing and press Enter to search