Ryan, Lotte en Roos naar Judas

 In Blogs, Voor & door jongeren

Wij; Ryan, Lotte en Roos zijn op zaterdag 15 december naar Judas in de Koninklijke Schouwburg geweest. Deze voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Holleeder, wat is gebaseerd op Astrids echte leven. Wij wilden deze voorstelling graag zien door het verhaal, maar ook door de actrices die in deze voorstelling spelen. Eva Van Wijdeven vinden we een hele leuke maar ook een hele goede actrice en wij waren dus benieuwd wat haar rol in dit stuk was.

Voorafgaand hadden wij een aantal verwachtingen. Lotte had het boek nog niet gelezen, wel hadden veel mensen in haar omgeving het over het boek gehad. Hierdoor was ze voorafgaand aan de voorstelling heel erg geïnteresseerd geraakt. Roos had het boek afgelopen zomer gelezen en kende de verhaallijn. Hierdoor hadden wij allebei een hele andere visie voordat we deze voorstelling gingen bekijken.

Na afloop kregen wij gemixte gevoelens over de voorstelling. Tegelijkertijd riep het ook veel vragen bij ons op… Er werd goed gebruik gemaakt van het podium, ook was er een duidelijke focus op de persoon die sprak. Er werd gebruik gemaakt van een nogal bijzondere decorstukken, maar we kunnen natuurlijk niet verklappen wat deze precies waren… 😉 Deze decorstukken riepen vragen op waar iedereen zijn eigen invulling op kan geven. Ook was er een leuke Amsterdamse toevoeging aan de voorstelling gegeven; twee van de vier actrices spraken namelijk met een duidelijk Amsterdams accent wat het een goede sfeer gaf.

Aan onze mening zit ook een ’maar’. Doordat het verhaal zo gecompliceerd is en het ook echt is gebeurd, hebben de actrices weinig ruimte om hun eigen invulling eraan te geven. Een spreekfoutje of een ander woordgebruik valt meteen op. Hierdoor voelt het als publiek alsof je je niet kan identificeren aan de personages. Soms werd er iets te veel gebruik gemaakt van emoties waardoor het een beetje nep voelde. Ook is alles letterlijk uit het boek gehaald, waardoor de voorstelling niet echt veel toevoegt maar meer als dubbelop gezien kan worden.

Voor de mensen die het boek nog niet hebben gelezen en het verhaal nog niet kennen is het zeker de moeite waard om naar deze voorstelling te gaan! Maar toch zullen we je aanraden het boek eerst te lezen, want hierin lees je het verhaal echt vanuit Astrids perspectief.

Vrijdag 1 februari heb je nog de mogelijkheid om deze voorstelling te bezoeken in de Koninklijke Schouwburg!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search