Educatieprogramma

OTHELLO

Beste docent,

Welkom bij Het Nationale Theater en het educatieprogramma bij de voorstelling Othello.
Wij kijken ernaar uit uw leerlingen binnenkort te ontvangen in het theater.

Op deze website vindt u een lesbrief met lessuggesties waarmee u uw klas kunt voorbereiden op het voorstellingsbezoek.

Over het stuk

Regisseur Daria Bukvić maakt voor haar eerste regie bij Het Nationale Theater een eigenzinnige bewerking van Othello van William Shakespeare. Volgens de regisseuse is dát het verhaal dat we nu moeten vertellen.

In tegenstelling tot eerdere bewerkingen van Othello focust deze bewerking zich niet op het liefdesplot van het verhaal. In de Othello van Daria staat racisme centraal. Hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? In het stuk wordt de ultieme racistische nachtmerrie verbeeld: dat de zwarte man zijn handen om de nek legt van het witte meisje en haar breekt.

Het prachtige stuk van Shakespeare is volgens Daria één op één toepasbaar op de huidige situatie. Het behandelt één van de belangrijkste brandhaarden in Nederland. Haar bewerking wordt confronterend, humoristisch en brutaal. Othello, een spannende voorstelling met de hartslag van een videoclip waarin wordt gespeeld op het scherpst van de snede.

Op de website van Het Nationale Theater, www.hnt.nl, zijn bij de pagina over de voorstelling een groot aantal artikelen over Daria en de voorstelling te vinden.

Over het educatieprogramma

Over stukken van Shakespeare kan men eindeloos lesgeven. Het internet staat bomvol informatie. De thema’s die in Othello zitten kunt u op meerdere manieren aanvliegen. Op deze pagina vindt u vier verschillende lesbrieven waarmee u onderzoek doet naar de thema’s van het stuk of u zich wat algemener verdiept in het oeuvre van Shakespeare. Wij hopen hiermee het toekomstige voorstellingsbezoek te verrijken en/of te verwerken.

U beslist zelf als docent met welke en met hoeveel van de lesbrieven u aan de slag gaat. Wij vragen u een minimale inspanning te doen van 1 lesbrief (50 minuten) voor het voorstellingsbezoek. De lesbrieven zijn zo ontwikkelt dat ze ook na het voorstellingsbezoek gebruikt kunnen worden.

Er is één lesbrief speciaal ontwikkelt bij de Othello van Het Nationale Theater.
Daarnaast staan op deze website nog drie lesbrieven die bij anderen voorstellingen van Het Nationale Theater zijn ontwikkeld, maar moeiteloos aansluiten bij Othello. Ook kunt u ervoor kiezen om samen met collega’s vakoverstijgend te werken. Het kiezen met welke lesbrief u aan de slag gaat is afhankelijk van uw eigen interesse en vanuit welke invalshoek u met uw leerlingen de voorstelling bezoekt.

Vier lesbrieven

Lesbrief ‘Othello’: een onderzoek naar gelijkheid:
Bestaat er zoiets als ‘eerlijke kansen’?
Door middel van spel/experiment onderzoeken de leerlingen of het mogelijk is om voor iedereen in de klas een gelijke kans te creëren.


Lesbrief ‘Druk in je hoofd’: in de voorstelling Bloedlink wordt de druk op een groep zo groot dat de situatie escaleert. Dit gebeurt ook in het verhaal van Othello. Deze lesbrief ‘druk in je hoofd’ is geschreven vanuit het vak natuurkunde. De leerlingen onderzoeken het moment van ontploffen en staan stil bij wanneer de druk in hun eigen hoofd te groot wordt.


Lesbrief ‘Rechtenspel’: de voorstelling ‘Bloedlink’ gaat over een groep waarin jongeren hun eigen plek proberen te veroveren door middel van het aftasten van sociale wetten en grenzen. Wie eigent zichzelf rechten toe en wie beslist over anderen? Deze thematiek zit ook in Othello. Deze lesbrief is geschreven vanuit het vak lichamelijke opvoeding. De leerlingen spelen verschillende rondes trefbal waarbij ze rechten kunnen winnen. Daarna volgt een gesprek over rechtvaardigheid. Let op! Deze lesbrief is alleen mogelijk als u een gymzaal tot uw beschikking heeft


Lesbrief ‘Shakespeare’: in de voorstelling Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) worden alle stukken van Shakespeare op één avond gespeeld. Deze lesbrief behandelt meerdere stukken van Shakespeare waaronder Othello. De leerlingen maken aan de hand van het verhaal van Othello een korte rap die ze aan de klas presenteren.

Bij de voorstelling Othello is door het Het Nationale Theater ook een theaterworkshop ontwikkeld. Deze workshop geven wij op school of indien mogelijk en in overleg met het theater waar de voorstelling wordt bezocht, in het theater zelf. Wilt u meer informatie over de workshop en/of anderen activiteiten van Het Nationale Theater? Of heeft u vragen over de lesbrieven? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar educatie@hnt.nl.

Wij wensen u veel plezier bij het voorbereiden van het voorstellingsbezoek!

Start typing and press Enter to search